Het stevigere werk

In ons grafisch atelier focussen we op de druktechniek hoogdruk, ook wel gekend onder de naam boekdruk, of letterpress in het Engels.

We hebben zo’n 200 m² aan historisch materiaal staan, waarmee we naast workshops en creatieve projecten, ook hoogwaardig drukwerk kunnen voorzien in opdracht.

We drukken met onze 70 jaar oude analoge Heidelberg degels, nog steeds de Rolls Royce voor deze mooie druktechniek. Ze kunnen - in tegenstelling tot moderne technieken - nog effectief drukkracht genereren, zodat we met wat reliëf in het papier kunnen drukken.

Initieel werd deze indruk gezien als een drukkersfout, en was dit absoluut not done. Vandaag wordt dit echter net de meerwaarde van deze ambachtelijke machines, en kunnen we zo een mooi tactiel effect creëren in stevige kwalitatieve papieren. Drukwerk wordt een waar object.
Verder is het met deze persen mogelijk om te werken met kapvormen en folies, voor nog wat extra kwalitatieve touch.

Vroeger waren drukkers gebonden aan houten en loden letters en zinken clichés, maar tegenwoordig kunnen we zo goed als elk digitaal ontwerp eenvoudig omzetten naar een drukplaat voor hoogdruk. Ga dus gerust voor dat nieuwe mooie font dat je zonet op instagram hebt zien passeren.

We richten ons vooral op huisstijlen en gelegenheidsdrukwerk, waarbij papierkeuze en kwalitatieve afwerking een meerwaarde zijn. Drukwerk wordt een waar object om te koesteren, en verdient een plekje op de schouw. Deze ambachtelijke druktechniek is wel wat duurder dan de moderne offset en digitale druk, maar het resultaat is er dan ook naar.

Heb je een project waarvoor je een prijs wil opvragen? Dan kan dat hier.

Je kan bij ons terecht voor naamkaartjes, uitnodigingen, trouwkaarten, groetenkaarten, geboortekaarten, bierviltjes, labels, briefpapier, doosjes, … Kortom: kleinere formaten met een grote impact.

Minder geschikt voor onze ambachtelijke drukpersen: brochures, boeken, formaten groter dan A4, mappen, drukwerk met veel kleur, goedkoper flyers voor je fuif, foto’s, …

 
 
 

Hotfoil foliedruk is een techniek waarbij met behulp van hitte een pigmentlaag van een rol folie op het drukwerk wordt aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld glanzend goud of zilver zijn, maar ook een matte kleur, fluo, of holografisch patroon zijn mogelijk. Het voordeel is dat dit pigment heel dekkend is, zodat het ook mogelijk wordt om met lichte kleuren tekst op donker papier te drukken. Met inkt zou dit lastiger zijn. Aangezien we niet letterlijk folie op het papier drukken, blijft je drukwerk wel gewoon recycleerbaar.

Debossing is een indruk IN het papier zonder inkt, waarbij deze niet aan de achterkant zichtbaar of voelbaar is. Deze techniek komt het best tot zijn recht bij dikke papieren, en kan interessant zijn om bijvoorbeeld subtiele grafische elementen of patronen aan te brengen die niet direct om aandacht schreeuwen.

Embossing is een gelijkaardige techniek, waarbij de vorm UIT het papier lijkt te komen, en mooi voelbaar op het papier ligt. Dit is aan de achterkant van het papier wel te zien, omdat hier de gespiegelde vorm IN het papier wordt gedrukt. Je kan dit vermijden door te werken met verlijming van twee papieren.

Met een kapvorm kunnen we drukwerk stansen in afwijkende vormen. We laten een mes op maat maken, dat met kracht door het papier wordt gedrukt. Zo hoeven kaartjes niet rechthoekig te zijn, maar zijn bijvoorbeeld ook een cirkel, vijfhoek of eender welke bizarre vorm mogelijk. Op dezelfde manier kunnen we plooilijnen aanbrengen, zodat je met een speciale vouwvorm kan werken of doosjes maken.

Kleur op snee is het aanbrengen van kleur op de zijkant van het papier. Hiermee springt uw drukwerk direct in het oog. Dit geeft een heel mooi effect bij dik papier, maar bij papier lichter dan 350g is het niet aan te raden.

Rillen is het drukwerk voorzien van een vouwlijn, zodat het geheel mooi geplooid kan worden, zonder breken van het papier.

 
 
c5a39954a1933b5bcd650d6d2a9ea5e4.jpg
MPM_zadenzakjes.jpg
d13b6490f3649cf8a5a2b0cc5be4a42c.jpg
DATE_etui_5_©Kastaar.jpg
IMG_9967.JPG
DATE_box_1_©Kastaar.jpg